Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polskie pieczywo w kryzysie

26 lipca 2012 | Ekonomia | Beata Drewnowska
źródło: Rzeczpospolita

Malejące spożycie chleba i rosnące koszty biją w piekarnie. Ratunkiem dla branży jest konsolidacja

 

– Kryzys w branży piekarskiej się pogłębia. W 2011 r. upadło 460 piekarni, a od początku roku ubyć mogło kolejnych 150–200 zakładów– mówi „Rz" Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP (SRPRP). Według różnych szacunków w Polsce jest 9–10 tys. legalnie działających piekarni. W 2010 r. ich liczba skurczyła się o 400, a w 2009 r. o niemal 370.

Dalsze kurczenie się rynku piekarskiego w Polsce jest nieuniknione. Szef SRPRP informuje, że moce produkcyjne przekraczają zapotrzebowanie na pieczywo w naszym kraju. Można więc oczekiwać, że jeszcze co najmniej 20 proc. najsłabiej radzących sobie zakładów wypadnie z rynku.

Trwa wojna cenowa

Ekonomiści i przedstawiciele branży jako jeden ze sposobów na poprawę sytuacji wymieniają jej konsolidację. Trudno jednak na razie o przykłady tworzenia grup piekarskich. – Tak jak w wielu branżach spożywczych, także i w piekarstwie firmy niechętnie się łączą i wolą jak najdłużej działać na własną rękę – ubolewa Butka.

Zdaniem Jadwigi Rothkaehl, prezesa Stowarzyszenia Młynarzy Polskich, receptą na bolączki branży nie jest tworzenie gigantów piekarskich, produkujących na przemysłową skalę....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9293

Wydanie: 9293

Spis treści
Zamów abonament